Sinds april 2024 is er een wet die werknemers in een fertiliteitstraject beschermt tegen ontslag en discriminatie. Dit wil zeggen dat de werkgever jou in deze periode niet mag ontslaan.
Daarnaast mag jouw vruchtbaarheidsbehandeling geen impact hebben op jouw functie of (toekomstige) doorgroeimogelijkheden op het werk. Om van deze bescherming gebruik te maken, moet je aan enkele voorwaarden voldoen.
Om te kunnen steunen op de wettelijke ontslagbescherming tijdens jouw fertiliteitsbehandeling, heb je een medisch attest nodig. Dit attest is een bewijs dat je een fertiliteitstraject ondergaat. Je vraagt het aan bij je behandelende arts en bezorgt het aan je werkgever. Je werkgever kan dit attest niet weigeren.
De bescherming door het medisch attest duurt 2 maanden vanaf de aangifte. Dit betekent dat je mogelijk meer dan eens een medisch attest zal moeten vragen om aan je werkgever voor te leggen.
Het is een goed idee om de data van de medische attesten zelf mee te bewaken en een nieuw medisch attest te bezorgen voor het vorige afgelopen is.
Hoewel de medische attesten op zich volstaan om beschermd te zijn, kan het een goed idee zijn om bij het begin van het fertiliteitstraject je werkgever op de hoogte te brengen via een aangetekend schrijven. Dit is geen wettelijke eis of verplichting, maar het kan wel duidelijkheid en zekerheid brengen. Het aangetekend schrijven is een extra bewijs dat je werkgever op de hoogte is en voorkomt eventuele discussies achteraf.
Een probleem dat je op de werkvloer kan ervaren, is dat een specifieke verlofregeling voor fertiliteitsbehandeling ontbreekt.
Het kan een goed idee zijn om in dialoog te gaan met je werkgever en de situatie voor te leggen. Samen kan je nadenken over een vlotte combinatie van het traject met je professionele verplichtingen.
Veel werkgevers zijn niet op de hoogte van wat een fertiliteitstraject inhoudt. Soms vragen medische afspraken maar een deeltje van de werkdag, of kom je wat later toe ‘s ochtends en is het niet nodig om een volledige dag afwezig te zijn. Het is belangrijk om open en eerlijk te communiceren.
Misschien kunnen wederzijds begrip, enkele verschuivingen of een tijdelijke aanpassing van je werkrooster al heel wat ongemak verhelpen. Zo kan je bespreken of het mogelijk is om meer van thuis uit te werken of gebruik te maken van flexibele uren.
Je kan jouw werkgever niet eisen om aanpassingen voor jou door te voeren.
Lees ook dit:
3 tips om jouw fertiliteitstraject te combineren met een job
Ben ik wettelijk beschermd als werknemer als ik een fertiliteitstraject volg?