Bescherming tegen discriminatie en ontslag
Om tijdens het fertiliteitstraject te kunnen genieten van de wettelijke bescherming tegen ontslag, is een medisch attest nodig.
- Je vraagt er best naar bij je behandelend arts en bezorgt het aan je werkgever.
- De bescherming duurt vanaf de aangifte 2 maanden. Dat betekent dat je mogelijk meer dan eens een medisch attest zal moeten vragen om aan je werkgever voor te leggen.
- Het is een goed idee om de data van de medische attesten zelf mee te bewaken, en een nieuw medisch attest te bezorgen voor het vorige verlopen is.
- Hoewel de medische attesten op zich volstaan om beschermd te zijn, kan het een goed idee zijn om bij het begin van het fertiliteitstraject je werkgever op de hoogte te brengen via een aangetekend schrijven. Dit is geen wettelijke eis en het is ook niet verplicht maar het kan wel duidelijkheid en zekerheid brengen.
Geen verlofregeling voorzien in de wet
Een probleem dat je op de werkvloer kan ervaren, is dat een specifieke verlofregeling voor fertiliteitsbehandeling ontbreekt. Het kan een goed idee zijn om je werkgever de situatie voor te leggen en samen na te denken over een vlotte combinatie van het traject met je professionele verplichtingen.
Misschien kunnen wederzijds begrip, enkele verschuivingen of een tijdelijke aanpassing van je werkrooster al heel wat ongemak verhelpen.
Lees ook: Ben ik wettelijk beschermd als werknemer als ik een fertiliteitsbehandeling onderga?