Ben je wettelijk beschermd tijdens een fertiliteitstraject in België? Leer over je rechten als werknemer, hoe je je beschermt tegen ontslag en wat je kan doen bij discriminatie.
Ja, sinds april 2024 beschermt onze arbeidswet werknemers in een fertiliteitstraject tegen ontslag en discriminatie.
De werkgever mag je niet eenzijdig ontslaan vanwege je fertiliteitstraject. Wat moet je doen? Om recht te hebben op bescherming tegen ontslag, heb je een medisch attest nodig dat duidelijk maakt dat je een fertiliteitstraject volgt. Je vraagt het aan bij je behandelende arts. De bescherming tegen ontslag gaat in van zodra je je werkgever via dat attest op de hoogte brengt. Een attest is 2 maanden geldig, dit betekent dat je mogelijk meer dan eens een medisch attest zal moeten vragen om aan je werkgever voor te leggen.
Als je werkgever je om andere redenen ontslaat, bv. in het kader van herstructurering, moet die de redenen daarvoor schriftelijk meedelen en ook kunnen bewijzen. Wie ondanks de wettelijke bescherming ontslagen wordt omwille het volgen van fertiliteitsbehandeling, heeft recht op een beschermingsvergoeding die 6 maand brutoloon bedraagt.
De wet verplicht evenredige participatie op de arbeidsmarkt. Er is een nadrukkelijk verbod op discriminatie vanwege medisch begeleide voortplanting. Als je je werkgever officieel op de hoogte hebt gebracht met een medisch attest, mag je niet anders behandeld worden. Dit betekent dat er je geen promoties geweigerd mogen worden of andere taken mag krijgen omwille van jouw vruchtbaarheidsbehandeling.
Het verbod op discriminatie garandeert je:
Als je werkgever je rechten niet garandeert, kan je een schadevergoeding eisen.
De wet voorziet geen betaald verlof specifiek voor fertiliteitstrajecten. Overleg met je werkgever over een eventuele aanpassing van je werkrooster of over flexibiliteit in werkuren.
Lees ook:
Wat moet ik doen om als werknemer wettelijk beschermd te zijn tijdens mijn fertiliteitstraject?