Viki Peeters begeleidt ambitieuze vrouwen met een kinderwens om de positieve mindset en de hoge energie te vinden die je nodig hebt wanneer zwanger worden niet meteen lukt. De weg die Viki zelf aflegde om haar kinderwens te vervullen ging niet over rozen. Nu combineert ze haar expertise als gecertificeerd coach en haar persoonlijke ervaring om wensouders in dit stuk te begeleiden. In ‘De fertiliteitspodcast’ heeft ze het over alles wat met het thema te maken heeft.
Ze geeft 3 tips mee voor wie overweegt om het gesprek hierover aan te gaan met de werkgever.
Naast goede redenen om het wel te doen, zijn er zeker ook goede redenen om niet in gesprek te gaan met je werkgever over je plan om aan een fertiliteitsbehandeling te beginnen.
Ten eerste behoort het proberen te vervullen van een kinderwens tot de privésfeer. Mensen die op natuurlijke wijze proberen om zwanger te worden, bespreken dit ook niet eerst met hun werkgever.
Daarnaast kan de aard van de ene job de combinatie met een fertiliteitsbehandeling ook beter toelaten dan andere. Ook de bedrijfscultuur kan een belangrijke drempel zijn voor een open dialoog met de werkgever. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je na één poging al zwanger bent, en dan kan je terecht de vraag stellen of het gesprek dan echt noodzakelijk is.
Het is hoe dan ook erg belangrijk om eerlijk te zijn met jezelf over hoe je je voelt bij het delen van je plannen. Als je gaat praten, dan moet dit vanuit een positief gevoel kunnen. Als dat positivisme ontbreekt, ga je best met jezelf of mensen die je vertrouwt in dialoog over waarom je weerstand voelt. Dat je aan een fertiliteitstraject begint kan ook voor jezelf een bijklank hebben van falen. Je kan schaamte voelen. Hoe onterecht ook, het is een natuurlijke reflex van ons brein om als bescherming tegen deze gevoelens in de comfortzone te willen blijven en het gesprek uit de weg te gaan. Weet wel dat als je werkgever niet op de hoogte is, deze ook moeilijker begrip kan tonen.
Wanneer er goodwill bestaat vanuit de bedrijfscultuur om empathisch om te gaan met werknemers, kan je samen goede afspraken maken.
De werkgever heeft er zelfs baat bij om op de hoogte te zijn van je plannen en hun eventuele implicaties. Wanneer je het vertelt, leg je de focus beter op hoe samen goede afspraken maken in ieders voordeel is en niet enkel op je eigen verhaal.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat als de werkgever zich flexibel opstelt, een werknemer in een fertiliteitstraject gemiddeld minder vaak afwezig is, dan wanneer er onbegrip heerst. Ondanks de wettelijke bescherming tegen ontslag, melden wensouders in zo’n traject zich dan ziek. Dat heeft voor een bedrijf mogelijks meer negatieve impact.
De brochure van De Verdwaalde Ooievaar met correcte informatie kan een enorme hulp zijn om duidelijk te maken wat jouw fertiliteitstraject kan betekenen voor je job. Informeer je werkgever goed over de concrete impact van de verschillende stappen in het traject. Voor de werkgever is het belangrijk om te weten dat een bloedafname bijvoorbeeld simpelweg kan betekenen dat je wat later op kantoor aankomt.
Jammer genoeg bestaan er ondanks een wettelijke bescherming tegen ontslag nog steeds heel wat bedrijven waar de goodwill en/of de kennis over fertiliteitstrajecten ontbreekt. Eigenlijk geldt dit voor iedereen, maar als je met zo’n werkgever geconfronteerd wordt, moet je des te beter op de hoogte zijn van waar je recht op hebt.
De ontslagbescherming die nu bestaat, is een mooie stap in de goede richting. Maar er is nog ruimte voor verbetering. De wet voorziet bijvoorbeeld nog geen oplossingen voor wanneer je door monitoring (echo’s, bloedafname) of inseminatie afwezig bent, of door een kleinere procedure een klein deeltje van de werkdag afwezig bent. Nederland heeft wel zo’n regeling onder de namen ‘calamiteitenverlof’ en ‘kort verzuimverlof.
Bij ons ontbreekt er zo’n verlof voor dringende of persoonlijke situaties. Onder andere stad Gent voerde als werkgever wel een recht op 20 verlofdagen in voor werknemers die in transitie gaan. Een gelijkaardig recht voor werknemers in een fertiliteitstraject zou goed zijn. Maar tot de regelgeving ten goede verandert, is het dus cruciaal om je goed te informeren over de mogelijkheden binnen de bestaande verlofstelsels. In principe kan de HR-afdeling van een bedrijf die informatie bieden. De bedrijfscultuur en de grootte van het bedrijf kunnen hier wel een drempel vormen.