Menu

Kunstmatige inseminatie (KI) = kunstmatige bevruchting = intra uteriene inseminatie (IUI) = de bevruchting gebeurt niet via seksueel contact.

Een gewone bevruchting gebeurt als bij seksueel contact het zaad van de man in het lichaam van de vrouw een rijpe eicel binnendringt. Dit is enkel mogelijk als er geen voorbehoedsmiddelen (de pil, condoom, spiraaltje) worden gebruikt en het seksueel contact plaatsvindt tijdens de juiste periode in de menstruatiecyclus van de vrouw, de periode dat zij vruchtbaar is.

Bij kunstmatige inseminatie:

  • is er geen seksueel contact. Het zaad van de man wordt via een buisje in de baarmoeder van de vrouw gebracht. Daar kan bevruchting plaatsvinden als een van de zaadcellen de rijpe eicel vindt en kan binnendringen.
  • is er een spermastaal nodig. Dat spermastaal kan afkomstig zijn van de partner van de vrouw die zwanger wil worden of van een spermadonor
  • moet er ook worden gekeken naar de menstruatiecyclus van de vrouw, de inseminatie of bevruchting moet gebeuren op het moment dat zij vruchtbaar is.

Kunstmatige inseminatie is een van de mogelijke vruchtbaarheidsbehandelingen die worden aangeboden in fertiliteitscentra, maar in principe kun je kunstmatige inseminatie ook zelf doen.

 

 

1730

kinderen werden in 2022 in Vlaanderen geboren na een hormonale behandeling of kunstmatige inseminatie

Wij hadden voor we aan dit project begonnen geen voorbeeld om ons aan te spiegelen

Laurent