Er bestaan drie soorten spermadonoren.
De donor en jij kennen mekaar al persoonlijk op het moment van de donatie, de donor is bijvoorbeeld een familielid of vriend.
De donor en jij kennen mekaar niet. Het fertiliteitscentrum zal geen informatie delen met jou, de donor of het kind waardoor je mekaar zou kunnen identificeren. Er kan wel niet-identificeerbare informatie worden gedeeld, dat is informatie op basis waarvan je niet kunt achterhalen over welke persoon het gaat.
Jij kent de donor niet en krijgt er ook geen identificeerbare informatie over, maar je kind kan op een bepaalde leeftijd wel informatie en de identiteit van de donor opvragen.
De Belgische wetgeving voorziet momenteel enkel gekende donatie en anonieme donatie. Het federale regeerakkoord van februari 2025 voorziet een wetswijziging waardoor beroep doen op een open profiel donor mogelijk wordt, en de optie van anonieme donatie wordt afgeschaft. In afwachting van de nieuwe regeling besliste Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om fertiliteitscentra die al starten met open profiel donaties niet meer te sanctioneren.
Er is heel wat maatschappelijk debat rond de anonimiteit van donoren. In deze podcast laten verschillende experten en ervaringsdeskundigen hun licht schijnen over dit thema.
Podcast: Is donoranonimiteit nog van deze tijd?