Menu

 

Ja, dat kan. Dat is zelfinseminatie. Je hebt een spuit nodig (zonder naald) en sperma in een potje. Met de spuit (zonder naald) kun je het sperma in de vagina brengen. Je kan dit thuis doen.

Waar moet je op letten?

  • Om kans op slagen te hebben, moet de inseminatie op het juiste moment in de menstruatiecyclus van de vrouw gebeuren. De kans op een zwangerschap is het grootst in de paar dagen voor de eisprong.
  • Ideaal is dat de man 2 à 3 dagen voor het opvangen van het sperma geen zaadlozing heeft.
  • De spuit en het potje moeten zeer proper zijn! Vooraf best goed spoelen: eerst met vers en heet water, daarna met koud water en alles goed uitdrogen. Gebruik geen zeep.

Hoe ga je te werk?

Het sperma moet worden opgevangen in het schone potje.

Het sperma moet vers worden gebruikt. Er is geen grote haast bij, maar laat het sperma ook geen uren staan. Bewaar het op kamertemperatuur. Maak voor gebruik even een draaiende beweging met het potje zodat alles goed gemengd is.  

Zuig het sperma op met de spuit (zonder naald). Ga comfortabel liggen, best met het bekken wat hoger. Breng de spuit in de vagina en spuit ze met kracht leeg. Blijf nog een kwartiertje liggen zodat het sperma naar de baarmoeder kan gaan.  

Als alles correct verloopt, is de kans op een zwangerschap via zelfinseminatie ongeveer 15%.

Het idee om de inseminatie zelf thuis te doen, zonder medische tussenkomst, kan aantrekkelijk zijn. Besef wel dat het niet helemaal hetzelfde is als een kunstmatige inseminatie die in een fertiliteitskliniek gebeurt: 

  • In de kliniek zal je menstruatiecyclus nauwgezet worden opgevolgd om het ideale moment van de inseminatie te bepalen
  • Vaak zal je voor kunstmatige inseminatie in de fertiliteitskliniek al een hormoonbehandeling krijgen
  • Wordt er gebruik gemaakt van donorsperma dan is het belangrijk te weten dat in de fertiliteitsklinieken de donor en het donorsperma grondig worden onderzocht, onder andere infectieziekten en seksueel overdraagbare aandoeningen worden onderzocht
  • Via de fertiliteitskliniek is de donatie ook juridisch geregeld

Meer informatie over zelfinseminatie is te vinden op de website van de Nederlandse vereniging Freya.