Menu

Als alleenstaande vrouw heb je verschillende mogelijkheden om je kinderwens te vervullen.

Vruchtbaarheidsbehandeling

Via een vruchtbaarheidsbehandeling in een fertiliteitscentrum. Er wordt dan gebruik gemaakt van donorsperma. De behandeling start meestal met kunstmatige bevruchting omdat dit het minst ingrijpend is. Niet alle, maar wel veel fertiliteitscentra in Vlaanderen behandelen alleenstaande vrouwen.

Ben je alleenstaande vrouw en zet je de stap naar een fertiliteitscentrum? Vraag dan even na of je in dat centrum als alleenstaande vrouw terecht kunt voor je op gesprek gaat.

Meer over vruchtbaarheidsbehandelingen

Adoptie

Via adoptie. Je wordt dan zelf niet zwanger, maar wordt via adoptie wettelijke ouder van een kind dat door zijn biologische ouders werd afgestaan voor adoptie.

Informatie over adoptie, verschillende vormen en de procedure is hier te vinden, bij het Steunpunt Adoptie en het Vlaams Centrum voor Adoptie.

Meer over adoptie

Pleegzorg

Via pleegzorg kun je de zorg voor één of meerdere kinderen opnemen. Je wordt dan niet de wettelijke ouder van het kind, maar kunt wel voor een korte of lange periode voor dat kind zorgen. Bij pleegzorg is het uitgangspunt dat de wettelijke ouders dat ook blijven en dat die op termijn de zorg volledig of deels terug overnemen.

Meer over pleegzorg

Een gedeeld ouderschapsproject

Je kan als alleenstaande vrouw ook kiezen voor een gedeeld ouderschapstraject samen met een alleenstaande man of een homokoppel met kinderwens. Om het ouderschap te delen hoef je niet noodzakelijk een liefdesrelatie te hebben. Het is mogelijk samen onder één dak een meeroudergezin vormen, of jullie kunnen apart wonen en voor co-ouderschap kiezen. Als wensmoeder kan je bijvoorbeeld zwanger worden via kunstmatige inseminatie. Goede afspraken zijn cruciaal voor een gedeeld ouderschapsproject.

Meer over meeroudergezinnen

Jos werd bewust alleenstaande mama van twee zonen via een fertiliteitsbehandeling.

Lees hier het verhaal van Jos