Menu

Als alleenstaande man zijn er enkele opties om aan je kinderwens tegemoet te komen:

Adoptie

Je wordt via adoptie wettelijke ouder van een kind dat door zijn biologische ouders werd afgestaan voor adoptie. Informatie over adoptie, verschillende vormen en de procedure kan je vinden bij het Steunpunt Adoptie en het Vlaams Centrum voor Adoptie.

Meer over adoptie

 

Pleegzorg

Via pleegzorg kun je de zorg voor één of meerdere kinderen opnemen. Je wordt dan niet de wettelijke ouder van het kind, maar kunt wel voor een korte of lange periode voor dat kind zorgen. Bij pleegzorg is het uitgangspunt wel dat de wettelijke ouders dat ook blijven en dat die op termijn de zorg volledig of deels terug overnemen. Hier vind je meer informatie over pleegzorg.

Meer over pleegzorg

 

Een fertiliteitstraject met eiceldonor en draagmoeder

In principe zou een alleenstaande man zijn kinderwens ook kunnen vervullen met de hulp van een draagmoeder en eiceldonor. Momenteel is er in ons land geen enkel fertiliteitscentrum waar dit in de praktijk is gebracht. Het ontbreken van een wettelijk kader voor draagmoederschap speelt hierbij een rol.

Meer over eiceldonatie

Meer over draagmoederschap

.

Een gedeeld ouderschapsproject

Als alleenstaande man kan je er ook voor kiezen om het ouderschap te delen met een alleenstaande vrouw of een lesbisch koppel met een kinderwens. Om het ouderschap te delen hoef je niet noodzakelijk een liefdesrelatie te hebben. Het is mogelijk samen onder één dak een meeroudergezin vormen, of jullie kunnen apart wonen en voor co-ouderschap kiezen. De wensmoeder kan bijvoorbeeld zwanger worden via kunstmatige inseminatie. Goede afspraken zijn cruciaal voor een gedeeld ouderschapsproject.

Meer over meeroudergezinnen

 

 

 

Ook mannen kunnen een grote kinderwens hebben! En deze wens blijft nog al te vaak onderbelicht. Om aandacht te vragen voor dit thema, maakte De Maakbare Mens een podcast over wensvaders. Laat je inspireren door de verhalen van de wensvaders en de beschouwingen van de experten in deze podcast. 

Podcast: Wensvaders, mannen met een kinderwens

Gregory was alleenstaand en had een kinderwens. Samen met een goede vriendin Ester koos hij voor een gedeeld ouderschapsproject. 

Lees hier de getuigenis van Gregory