Menu

 

Soms gaat een kinderwens niet in vervulling, ook al wil je dat nog zo graag. 

Niet iedereen met een moeilijk te vervullen kinderwens beslist om over te gaan tot vruchtbaarheidsbehandelingen, adoptie, ... Dat is een persoonlijke beslissing die je zelf of als koppel neemt. Er is de kinderwens, maar ook de vraag op welke manier je die wenst te vervullen. Niet iedereen ziet een medisch traject, een adoptieprocedure of pleegzorg zitten.

Ook bij wie wel de stap zet naar vruchtbaarheidsbehandeling, adoptie, ... zijn er geen garanties dat het ooit lukt. Velen halen aan dat net die onzekerheid het traject zo zwaar maakt.

Als er geen hoop meer is, betekent dit een groot verlies. Stoppen is voor velen heel moeilijk, het valt meestal zwaar, ook al beslis je zelf om te stoppen. Het is een rouwproces en de hevigheid van het verdriet en hoe je ermee omgaat, is bij iedereen anders.  Voor de omgeving is dit vaak onzichtbaar verdriet, waardoor het soms ook moeilijk is om de nodige steun te vinden. 

Toch slagen veel mensen erin dit verlies na verloop van tijd een plaats te geven. Het toekomstbeeld dat je voor ogen had, met een kind, wordt geleidelijk aan vervangen door een nieuw toekomstbeeld. Er komt ruimte voor nieuwe dingen en om op een andere manier een zinvol en bevredigend leven uit te bouwen. 

 

Op de Nederlandse website van Freya vind je heel wat informatie over verder gaan na definitieve kinderloosheid.

Op de website en blog Ongewenst Kinderloos vertelt Jeroen over zijn gevoelens en ervaringen na het beĆ«indigen van een fertiliteitstraject. 

 

 

Jeroen en zijn echtgenote doorliepen een lang fertiliteitstraject maar bleven ongewenst kinderloos.

Lees hier de getuigenis van Jeroen