Menu

Vruchtbaarheidsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Sommige van die oorzaken kun je zelf beïnvloeden, aan andere kun je zelf helemaal niets doen. 

Vruchtbaarheidsproblemen die voortkomen uit een genetisch of medisch probleem, zoals een afwijking van de baarmoeder of de teelballen, vallen niet te vermijden. Je kunt hier zelf niets aan veranderen. 

Als er geen aandoening of afwijking is die de oorzaak is van de vruchtbaarheidsproblemen, dan zijn er wel een aantal zaken waarop je kunt letten om je risico op vruchtbaarheidsproblemen te verminderen:

  • Leef gezond: alcohol, roken, drugs, weinig bewegen, overmatig gebruik van bepaalde medicijnen, … al deze zaken hebben een negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Door zo weinig mogelijk alcohol te drinken, niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, regelmatig te bewegen en zorgzaam om te springen met bepaalde medicatie kan je de kans op vruchtbaarheidsproblemen verminderen. 
  • Leeftijd: hoe ouder je bent, hoe groter de kans op vruchtbaarheidsproblemen. Ben je boven de dertig jaar, dan geldt: hoe langer je wacht met kinderen, hoe groter de kans op vruchtbaarheidsproblemen. Bij vrouwen neemt de vruchtbaarheid vanaf 37 jaar sterk af. 
  • Gewicht: over- en ondergewicht hebben een negatieve invloed op de vruchtbaarheid.  

Meer informatie over de invloed van levensstijl op je vruchtbaarheid vind je op www.allesovervruchtbaarheid.be