Menu

Voor patiënten die zijn ingeschreven bij een ziekenfonds is er een tussenkomst in de kosten voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Dat wil zeggen dat het ziekenfonds een groot deel van de kost op zich neemt en de patiënt een kleiner aandeel zelf moet betalen. Dit is het remgeld. Het remgeld kan oplopen wanneer het fertiliteitstraject lang duurt en er meerdere behandelingen nodig zijn. Voor kunstmatige inseminatie bedraagt het remgeld ongeveer € 200. Wanneer de inseminatie met donorsperma gebeurt, komt daar ongeveer € 400 bovenop. Voor IVF en ICSI betaalt de patiënt ongeveer € 500 remgeld.  

Bovendien worden behandelingen maar terugbetaald tot de leeftijd van 43 jaar

Voor IVF en ICSI worden maximaal zes behandelingen terugbetaald.   

Na zes terugbetaalde behandelingen kan men nog steeds kiezen voor IVF of ICSI, maar dan zonder terugbetaling. De kost zonder terugbetaling ligt tussen de € 5000 en € 6000. Ook patiënten die ouder zijn dan 43 jaar, kunnen nog voor IVF of ICSI kiezen mits ze zelf de volledige kost dragen. De wettelijke leeftijdsgrens voor de pick-up van eicellen ligt op 45 jaar en de leeftijdsgrens voor terugplaatsing ligt op 47 jaar. 

Voorbeeld mét tussenkomst van het ziekenfonds

Stel dat jullie als lesbisch koppel willen zwanger worden via kunstmatige inseminatie met donorsperma. 

De partner die de behandeling ondergaat is nog geen 43 jaar en is aangesloten bij een ziekenfonds. De behandeling gebeurt in een erkend fertiliteitscentrum.

Na de eerste inseminatie zijn jullie meteen zwanger. 

De kost van jullie fertiliteitstraject bedraagt ongeveer € 600. 

 

Voorbeeld zonder tussenkomst van het ziekenfonds

Stel dat jullie als heterokoppel starten met IVF met sperma van de mannelijke partner. De vrouwelijke partner is op het ogenblik van de eerste IVF cyclus 43 jaar. Daardoor is een tussenkomst van het ziekenfonds niet mogelijk.

De eerste twee cycli met IVF leiden niet tot een zwangerschap, maar bij de derde IVF cyclus zijn jullie zwanger!

Dan kost jullie volledige fertiliteitstraject tussen de € 15.000 en € 18.000.