Menu

Om een kind te verwekken zijn zowel eicellen, zaadcellen als een baarmoeder nodig. Voor trans personen met een (toekomstige) kinderwens is het mogelijk om eicellen of zaadcellen te laten invriezen voor de start van de transitie. Dit heet fertiliteitspreservatie. De eicellen of zaadcellen kunnen op een later moment worden gebruikt om tot een bevruchting en zwangerschap te komen. 

Trans mannen 

Voor trans mannen of trans masculiene personen is het mogelijk om eicellen te laten invriezen. Dit heet eicelpreservatie. Hiervoor is gedurende een tweetal weken hormonale stimulatie met vrouwelijke hormonen noodzakelijk. Die hormonen zorgen ervoor dat enkele eicellen tegelijk rijpen. Deze eicellen worden dan via vaginale weg opgehaald en bewaard. Op een later tijdstip kan één van deze eicellen bevrucht worden via ICSI. Het embryo kan dan teruggeplaatst worden in de baarmoeder van de trans persoon. Indien er een testosteronbehandeling gaande is, moet deze drie maanden voor de aanvang van de zwangerschap worden stopgezet. Dit is noodzakelijk voor de gezondheid van de foetus. Na de bevalling kan de testosteronbehandeling opnieuw worden opgestart.  

Trans vrouwen

Voor trans vrouwen of trans feminiene personen is het mogelijk om zaadcellen te laten invriezen. Dit heet zaadcelpreservatie. Het beste moment hiervoor is voor de start van de hormonale behandeling. Op een later tijdstip kunnen de zaadcellen worden gebruikt voor de bevruchting van een eicel via kunstmatige inseminatie, IVF of ICSI. De zaadcellen worden bij voorkeur verkregen via masturbatie. Als dat niet mogelijk is, kan er worden gekozen voor elektro-ejaculatie. Dit is een techniek om een zaadlozing op te wekken. Een andere optie is testiculaire sperma extractie (TESE). Dit is een chirurgische ingreep waarbij een stukje weefsel van de teelbal wordt weggenomen. De ingreep gebeurt onder volledige narcose. Nadien wordt onderzocht of er zaadcellen in het weefsel aanwezig zijn.