Menu

Elke situatie is anders. Om jouw individuele mogelijkheden te verkennen, kan je best contact opnemen met een fertiliteitscentrum. Hier geven we enkele algemene mogelijkheden.

Zonder fertiliteitstechnieken 

Trans personen zijn niet per definitie onvruchtbaar. Een spontane zwangerschap is mogelijk in bepaalde situaties. 

  • Voor sommige trans personen met een baarmoeder is het mogelijk zwanger te worden en een kind te krijgen zonder tussenkomst van fertiliteitstechnieken.  
  • Sommige trans personen kunnen hun partner met baarmoeder bevruchten zonder tussenkomst van fertiliteitstechnieken.

Met fertiliteitstechnieken 

  • Het is mogelijk om voor de start van de hormoontherapie of chirurgische ingrepen, je eicellen of zaadcellen te laten invriezen. Dit heet fertiliteitspreservatie. De eicellen of zaadcellen kunnen later via kunstmatige inseminatieIVF of ICSI tot een zwangerschap leiden.  
  • Een trans masculien persoon met een baarmoeder kan een kind dragen. Indien er een testosteronbehandeling gaande is, moet deze drie maanden voor de aanvang van de zwangerschap worden stopgezet. Dit is noodzakelijk voor de gezondheid van de foetus. Na de bevalling kan de testosteronbehandeling opnieuw worden opgestart. Wanneer eigen eicellen werden ingevroren voor de start van de behandeling, kunnen deze worden bevrucht via ICSI. Dit kan met het zaad van de partner of met donorzaad. Na de bevruchting wordt het embryo in de baarmoeder geplaatst. Wanneer er geen eigen eicellen zijn, kan er beroep worden gedaan op een donoreicel. Dit kan een eicel van de partner zijn of van een andere donor.  
  • Wanneer de partner over een baarmoeder beschikt kan de trans persoon de biologische ouder van het kind worden door het gebruik van ingevroren zaadcellen of eicellen. Via kunstmatige inseminatie, IVF of ICSI wordt de eicel van de partner bevrucht met de zaadcel van de trans feminiene persoon. Als er gebruik wordt gemaakt van IVF/ICSI, wordt het embryo nadien in de baarmoeder geplaatst. Wanneer het om een trans masculien persoon gaat, is het mogelijk dat de ingevroren eicel van de trans masculien persoon wordt bevrucht met donorzaad en nadien in de baarmoeder van de partner wordt geplaatst.  
  • Wanneer geen van beide partners over een baarmoeder beschikt, kan beroep worden gedaan op een draagmoeder

Tenslotte zijn er ook andere opties om de zorg voor een kind op te nemen. Pleegzorg en adoptie zijn ook mogelijkheden voor trans personen.