Menu

Sommige beperkingen zoals een dwarslaesie (ruggenmergletsel) kunnen bij mannen een gestoorde ejaculatie veroorzaken. Vaak gaat die ook gepaard met een verminderde kwaliteit van de zaadcellen. Er zijn verschillende manieren om zaadcellen ter verkrijgen als een natuurlijke ejaculatie niet mogelijk is. De minst ingrijpende manier is vibrostimulatie. Daarbij zorgt een vibrerend apparaat voor een reflex die tot ejaculatie leidt. Een andere optie is elektro-ejaculatie. Dan zorgt elektrische stroom voor het samentrekken van spieren, waardoor een ejaculatie wordt uitgelokt.

De zaadcellen die op deze manier worden verkregen kunnen via kunstmatige inseminatie, IVF of ICSI een eicel bevruchten en tot een zwangerschap leiden. 

Indien vibrostimulatie en elektro-ejaculatie geen optie zijn, dan kan men kiezen voor testiculaire sperma extractie (TESE). Daarbij worden kleine stukjes teelbalweefsel verwijderd. De ingreep gebeurt onder volledige verdoving. Het weefsel wordt nadien onderzocht op de aanwezigheid van zaadcellen. Als er zaadcellen worden gevonden, kunnen zij via ICSI een eicel bevruchten en tot een zwangerschap leiden.