Menu

Er is in Belgiƫ nog geen fertiliteitscentrum overgegaan tot het begeleiden van een alleenstaande man bij het vervullen van zijn kinderwens via draagmoederschap.

Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat het geen zin heeft om aan te kloppen bij een fertiliteitscentrum met je vraag. Hoe meer alleenstaande mannen laten weten dat ze deze vraag hebben, hoe groter de kans dat fertiliteitscentra en beleidsmakers ermee aan de slag gaan.

Het vormen van een meeroudergezin is via een aantal fertiliteitscentra mogelijk. In dat geval ga je als alleenstaande man niet alleen voor een kind, maar bijvoorbeeld samen met een alleenstaande vrouw of een lesbisch koppel met een kinderwens. Let op, een kind kan maar twee wettelijke ouders hebben. Alle betrokkenen moeten bij een meeroudergezin bereid zijn de zorg over het kind te delen en moeten overeenkomen hoe ze dat praktisch zullen regelen.

Adoptie door een alleenstaande man is mogelijk. Informatie over adoptie, verschillende vormen en de procedure is hier te vinden, bij het Steunpunt Adoptie en het Vlaams Centrum voor Adoptie.

Pleegzorg is mogelijk, maar dan word je niet de wettelijke ouder van het kind. Hier kun je terecht voor pleegzorg.