Menu

Een veelvoorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid is een onregelmatige cyclus van de vrouw of een eisprong die uitblijft. Als de eisprong niet elke maand met regelmaat plaatsvindt, kan dit met hormoonstimulatie worden bijgestuurd. De hormonen zorgen ervoor dat de cyclus voorspelbaar wordt. Er zijn verschillende hormonen die kunnen worden toegediend om de rijping van de eicellen te bevorderen en om de eisprong te stimuleren.

Hormoonstimulatie kan worden toegediend in pilvorm of via inspuitingen. Die kan je jezelf toedienen of je kan een verpleegkundige vragen om dat te doen. 

Wanneer je een behandeling krijgt met hormoonstimulatie wordt je cyclus regelmatig opgevolgd via echografie. Zo kan de arts vrij precies bepalen wanneer je eisprong plaatsvindt en wanneer dus het meest geschikte moment is om seksuele betrekkingen te hebben. 

Je eisprong kan ook via inspuiting van een hormoon worden uitgelokt. Dat heet dan ovulatie-inductie.

Hormoonstimulatie kan worden ingezet als vruchtbaarheidsbehandeling op zich. Daarnaast wordt hormoonstimulatie vaak gebruikt ter voorbereiding van een behandeling met kunstmatige inseminatie. Zo kan vrij nauwkeurig worden bepaald wat het beste moment is voor de inseminatie. 

Daarnaast wordt behandeling met hormonen ook toegepast bij IVF en ICSI om eitjes te laten rijpen voor de pick-up. Dit is een andere vorm van hormoonstimulatie omdat het bij IVF of ICSI de bedoeling is dat er meerdere eitjes tegelijk rijpen.