De Belgische wet laat twee types donoren toe: een gekende donor of een anonieme donor.
De Belgische wet voorziet de mogelijkheid om te werken met een gekende donor. De geest van de wet bedoelt daarmee vrienden of familieleden. In principe zou je ook online contact kunnen leggen met een potentiële donor. Daarna kunnen jullie zich samen aanmelden bij een fertiliteitscentrum voor een traject met gekende donor. De donor zal worden gescreend voor het traject kan aanvatten. Er wordt ook een contract opgemaakt tussen het fertiliteitscentrum en de donor, waardoor de donatie wettelijk geregeld is.
Het is ook mogelijk om online een donor te vinden en aan zelfinseminatie te doen zonder tussenkomst van een fertiliteitscentrum. Dit houdt echter enkele risico's in. De donor is in dat geval niet medisch gescreend. Bovendien is de donatie niet wettelijk vastgelegd. Een overeenkomst over donatie die jullie onderling zouden opstellen heeft geen juridische waarde. Daardoor zou het mogelijk zijn dat de donor op een later ogenblik rechten opeist ten aanzien van het kind.
Handel in zaadcellen of eicellen is uitdrukkelijk verboden. Het is dus niet toegelaten om een donor te betalen voor zijn diensten.
Als je kiest voor een anonieme donor, zal het fertiliteitscentrum voor donorzaad zorgen. Het fertiliteitscentrum houdt daarbij rekening met de uiterlijke kenmerken van jouzelf en/of je partner. Dat heet matching.
Online kan je heel wat commerciële spermabanken vinden waar je een donor kan kiezen op basis van een aantal eigenschappen. Het is in België echter niet toegelaten om via die weg donorzaad te bestellen.