Menu

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een tussenkomst door het ziekenfonds moet,

  • je als vrouw jonger zijn dan 43 jaar.
  • de IVF-behandeling goedgekeurd zijn door de adviserend arts van het ziekenfonds
  • de behandeling uitgevoerd worden in een erkend fertiliteitscentrum 

Wat wordt terugbetaald?

Het ziekenfonds voorziet een tussenkomst voor zes behandelingscycli met IVF. Dat betekent zes keer een hormoonbehandeling met pick-up van eicellen, in-vitro bevruchting en terugplaatsing in de baarmoeder. Soms zijn er na de pick-up enkele eicellen bevrucht. Meestal wordt één embryo teruggeplaatst in de baarmoeder. De overige embryo’s van goede kwaliteit worden bewaard in vloeibaar stikstof. Wanneer de cyclus niet tot een zwangerschap leidt, kan men een bewaard embryo ontdooien en terugplaatsen. Dit telt niet mee als één van de zes cycli.  

Ook wanneer er een tussenkomst door het ziekenfonds is, betaal je als patiënt een eigen aandeel, het remgeld. Het remgeld voor één cyclus IVF bedraagt ongeveer €500. 

Wat als er terugbetaling niet kan?

Na zes cycli is het mogelijk om nog verder te gaan met het fertiliteitstraject, maar dan zonder tussenkomst van het ziekenfonds. 
Zonder tussenkomst van het ziekenfonds betaal je tussen de €5000 en €6000 voor één cyclus IVF.  

Voorbeeld IVF-traject mét tussenkomst

Stel dat jullie als heterokoppel starten met IVF met sperma van de mannelijke partner. De eerste vier cycli met IVF leiden niet tot een zwangerschap, maar bij de vijfde IVF cyclus zijn jullie zwanger!

Jullie zijn aangesloten bij een ziekenfonds, de vrouwelijke partner is jonger dan 43 jaar en de behandeling vindt plaats in een erkend fertiliteitscentrum.

Dan kost jullie volledige fertiliteitstraject ongeveer €2500 aan remgeld. 

Voorbeeld IVF-traject zonder tussenkomst

Stel dat je als alleenstaande vrouw van 43 jaar een IVF-traject start. Omwille van je leeftijd is er geen tussenkomst van het ziekenfonds mogelijk. 

Je doet beroep op een anonieme spermadonor. Een rietje donorzaad kost ongeveer €400. 

Je bent zwanger in je derde IVF cyclus.

Dan kost jouw volledige fertiliteitstraject tussen de €16.200 en €19.200.