Menu

Hoeveel embryo's je mag verwachten na één IVF of ICSI is moeilijk te beantwoorden. Dit verschilt erg van persoon tot persoon.

De hormoonstimulatie

Een behandeling met IVF of ICSI start met hormoonstimulatie om eicellen tot rijping te brengen. Het aantal gerijpte eicellen na de hormoonstimulatie is je uitganspositie. Dat is al zeer variabel. Bij de ene vrouw zijn het er drie, bij de andere twintig. Gemiddeld worden er bij een pick-up acht tot vijftien eicellen opgehaald.  

De bevruchting

Dan wordt er via IVF of ICSI geprobeerd om deze eicellen te bevruchten. Dat lukt niet bij iedere eicel. Bij IVF verwacht men dat er zich bij 50% tot 70% van de eicellen die bevrucht worden een embryo vormt. 

De kwaliteit van de embryo's

De embryo's worden een aantal dagen bewaard in een broedstoof. Ze zullen niet allemaal even goed ontwikkelen. Na enkele dagen kan de embryoloog een onderscheid maken tussen embryo’s van goede kwaliteit en embryo's van minder goede kwaliteit. Indien mogelijk worden enkel embryo’s van goede kwaliteit gebruikt voor terugplaatsing in de baarmoeder.

Later gebruik van embryo's

De embryo’s die niet meteen worden teruggeplaatst en die van goede kwaliteit zijn,  kunnen worden bewaard in vloeibaar stikstof. Zij kunnen eventueel later nog worden teruggeplaatst.

Aantallen zeggen niet alles. Strikt genomen heb je aan één goed embryo genoeg om zwanger te worden. De kwaliteit van de embryo's is een belangrijke factor.