Menu

IVF verloopt in verschillende fasen. 

Stimulatie van de eierstokken 

Met hormooninspuitingen worden de eierstokken gestimuleerd om meerdere eicellen tegelijk te laten rijpen. De inspuitingen kunnen thuis toegediend worden. Je kunt dit zelf doen of er kan een verpleegster langskomen. Op afgesproken dagen ga je langs in de kliniek voor bloedonderzoek en echografie, zo wordt de rijping van de eicellen opgevolgd.  

Eicel pick-up

Dit wordt ook wel eicelaspiratie genoemd. Na een tiental dagen van hormonale behandeling zijn de eicellen rijp. Op dat moment ga je naar de fertiliteitskliniek zodat ze de eicellen kunnen wegnemen. De eicellen worden verzameld met een fijne naald die via de vagina wordt ingebracht. De punctie wordt via een echografie op beeld gevolgd. Dit gebeurt onder lichte of lokale verdoving

Productie van het spermastaal 

Er kan bij IVF zaad van de partner of van een donor worden gebruikt.

Als het zaad van de eigen partner wordt gebruikt, dan zorgt hij op de dag van de eicel pick-up voor een spermastaal. De meest beweeglijke spermacellen worden geselecteerd.

Als er geen (mannelijke) partner is of als de zaadcellen van de partner van te slechte kwaliteit zijn, kan men werken met donorsperma. In dat geval zorgt de fertiliteitskliniek dat er een spermastaal van een donor is.  

In-vitrofertilisatie 

De eicellen en de zaadcellen worden samengebracht in een petrischaaltje. Dat schaaltje gaat in de broedstoof, waar het op de juiste temperatuur wordt gehouden. Als een zaadcel en eicel samensmelten is er een bevruchting en wordt een embryo gevormd. Na 12 tot 24 uur kan de embryoloog zien of er een bevruchting heeft plaatsgevonden. 
Het embryo of de embryo’s blijven nog drie tot vijf dagen in de broedstoof. Hun ontwikkeling wordt opgevolgd. Na een paar dagen kan men embryo’s van goede en van minder goede kwaliteit van elkaar onderscheiden. 

Terugplaatsing in de baarmoeder  

Dit wordt ook wel de embryotransfer genoemd. Met een fijn buisje wordt een embryo (of twee, uitzonderlijk drie) opgezogen en via de vagina in de baarmoeder gebracht. Dan is het afwachten of het embryo zich innestelt in de baarmoeder. 

Zwangerschapstest

Een tweetal weken na de terugplaatsing van het embryo in de baarmoeder wordt er bloed afgenomen voor een zwangerschapstest.