Menu

Eicellen kunnen worden bewaard in vloeibaar stikstof bij -196°C. Op een later tijdstip kunnen deze ingevroren eicellen ontdooid worden. 80% tot 90% van de eicellen overleeft het invriesproces. De eicellen die in goede staat zijn, kunnen na het ontdooien via ICSI worden bevrucht en worden teruggeplaatst in de baarmoeder.  

Social freezing

Sommige vrouwen kiezen voor het invriezen van eicellen omdat ze zich op korte termijn nog niet klaar voelen om kinderen te krijgen, maar toch de mogelijkheden voor later willen bewaren. De kwaliteit van de eicellen gaat immers achteruit naarmate de vrouw ouder wordt. Het invriezen van eicellen om deze reden wordt social freezing genoemd. 

Invriezen om medische redenen

Daarnaast zijn er ook vrouwen die om medische redenen beslissen om hun eicellen in te vriezen. Bijvoorbeeld vrouwen die een kankerbehandeling ondergaan of geconfronteerd worden met een vervroegde menopauze. Zij kunnen via het invriezen van eicellen hun kans op een zwangerschap op een later tijdstip behouden. 

Ook voor trans mannen is het invriezen van eicellen een manier om de kans op een genetisch eigen kind te bewaren. 

Eicellen invriezen biedt geen garanties, maar het bewaart de kans op een kind voor wie in de toekomst een kinderwens willen vervullen.