Menu

Het is het technisch mogelijk om zaadcellen te onttrekken aan een overleden man tot twee dagen na het overlijden. In BelgiĆ« is dit echter niet toegestaan

Als je partner overleden is en eerder werden sperma, eicellen of embryo's ingevroren, kan je die gebruiken voor het vervullen van je kinderwens. Dit is opgenomen in de wet op medisch begeleide voortplanting.

Beperkingen in de tijd

De wet legt beperkingen in de tijd op. Een vruchtbaarheidsbehandeling na overlijden kan 

  • ten vroegste 6 maand na het overlijden
  • ten laatste 5 jaar na overlijden

 Met schriftelijk akkoord

Geslachtscellen of embryo's gebruiken na overlijden kan enkel als beide partners zich schriftelijk akkoord hebben verklaard. Bij het invriezen van eicellen, sperma of embryo's wordt standaard een contract opgemaakt waarin de bestemming wordt vastgelegd. Enkel wanneer daarin werd opgenomen dat beide partners akkoord gaan met post mortem gebruik, is het ook wettelijk toegelaten. 

Voor wie?

  • vrouwen die zwanger worden met het ingevroren sperma van hun overleden partner. 
    Dat kan bijvoorbeeld wanneer de partner sperma liet invriezen voor de start van een kankerbehandeling om zijn vruchtbaarheid te behouden. 
  • vrouwen die een embryo laten terugplaatsen. Bijvoorbeeld wanneer het koppel aan een fertiliteitstraject begonnen was, en de partner overlijdt. 
  • een man die een embryo of de ingevroren eicel van zijn overleden partner gebruikt voor een zwangerschap, komt minder voor. Dat zou in principe kunnen bijvoorbeeld wanneer de man een nieuwe partner heeft en er zich vruchtbaarheidsproblemen stellen.