Menu

Wanneer je als trans man voor een medische transitie staat, kan je kinderwens een belangrijk thema zijn. Bij het begin van de transitie kan je ervoor kiezen om je eicellen in te vriezen. Je ondergaat dan best de hormoonstimulatie en eicel pick-up voor je aan de transitie begint. Door je eicellen in te vriezen, houd je de mogelijkheid om een genetisch eigen kind te krijgen open. 

  • Als je als trans man zelf je baarmoeder behoudt, kan je later je eigen eicellen laten terugplaatsen. Die worden bevrucht met de zaadcellen van je partner of een donor via ICSI. Op dat moment moet je stoppen met het innemen van mannelijke hormonen. 
  • Als trans man met een vrouwelijke partner kan je de eicellen later gebruiken voor een zwangerschap bij je partner. De bewaarde eicellen worden via ICSI bevrucht met sperma van een donor. Het resulterende embryo wordt dan teruggeplaatst bij je partner. 
  • Als trans man met een mannelijke partner, kunnen de eicellen via ICSI worden bevrucht met sperma van die partner. Voor de zwangerschap zal je beroep moeten doen op een draagmoeder.  

Voor het invriezen van eicellen als trans man is geen terugbetaling voorzien door het ziekenfonds

Meer informatie over fertiliteitsopties voor trans personen vind je op de website van Transgender Infopunt.