Menu

Juridische onzekerheid

Het grootste nadeel van het ontbreken van een wet draagmoederschap, is dat er juridische onzekerheid ontstaat. We zijn aangewezen op een lange adoptieprocedure. Terwijl die loopt, hebben wensouders juridisch gezien geen ouderlijke macht. Stel dat de draagmoeder of wensouders kort na de geboorte van gedachten zouden veranderen, dan staan de wensouders juridisch gezien eerder zwak, hoewel zij diegenen met het ouderschapsproject waren.  

Praktische problemen door ontbreken wet

Naast de principiële rechtsonzekerheid, zijn er heel wat praktische problemen mogelijk door het ontbreken van een specifieke wet:

  • De adoptieprocedure is niet gratis en vraagt onder meer een adoptiecursus en een “maatschappelijk onderzoek” van de wensouders.
  • De baby is juridisch een afstammeling van de draagmoeder. Stel dat zij onverwacht overlijdt, dan is de baby haar erfgenaam, naast haar eigen kinderen.
  • Is de draagmoeder wettelijk gehuwd, dan is haar partner de veronderstelde vader. Als hij overlijdt, krijgen we dus vergelijkbare erfeniskwestie.
  • Een baby draagt bij de geboorte de naam van de wettelijke ouders, en dus niet van de wensouders. Als de draagmoeder getrouwd is, zal de baby in haar trouwboek genoteerd worden net als haar andere kinderen.
  • De wensouders mogen niet beslissen over medische ingrepen of reizen naar het buitenland met de baby. Dat mogen enkel de juridische ouders van een minderjarig kind
  • De wensouders hebben geen recht op ouderschapsverlof of kindergeld zolang zij niet de wettelijke ouders zijn
 
Waarom gebruiken wij de term draagmoeder?

Lees: Draagmoeder, draagvrouw, draagouder of draagpersoon?