In ons land is de geboortemoeder automatisch de juridische moeder en haar echtgeno(o)t(e) de wettelijke vader of meemoeder. Willen jullie als homokoppel het juridisch ouderschap verwerven na draagmoederschap, dan hangt de procedure af van de situatie van de draagmoeder.
Is de draagmoeder niet getrouwd, dan kan een van de wensvaders het kind erkennen met toestemming van de draagvrouw. Dit kan al tijdens de zwangerschap via de burgerlijke stand van de gemeente.
Is de draagmoeder getrouwd, dan is haar partner automatisch de tweede wettelijke ouder. Enkel de genetische wensvader kan al tijdens de zwangerschap het vaderschap laten vaststellen met een DNA-test. De procedure verloopt evenwel via de familierechtbank aangezien de echtgenoot van de draagmoeder in beginsel beschouwd wordt als de wettelijke vader.
Pas twee maanden na de geboorte kan de draagmoeder een adoptieprocedure opstarten. Zij laat daarmee het juridisch ouderschap los, ten voordele van een van de wensvaders.
Een adoptieprocedure verloopt via de familierechtbank en heeft enkele vereisten zoals de verplichte adoptiecursus en het sociaal onderzoek van de wensouders. De hele adoptieprocedure neemt al gauw 1 a 2 jaar in beslag.