Menu

Ja, al is het ene buitenland het andere niet.

Waar je op moet letten

Wie een behandeling in het buitenland overweegt, onderzoekt best de ervaring, kwaliteit en betaalbaarheid van de behandelingen (en verzekeringen) in dat land. Ook de regels en kosten rond de erkenning van het kind verschillen.

Werken met een buitenlandse draagmoeder is duurder dan in eigen land.

In het buitenland is commercieel draagmoederschap soms wel toegestaan, dus je gaat best na hoe de vergoeding van de draagmoeder gebeurt. Daarbij komt de prijs van (herhaaldelijke) vliegreizen en logies.

Bepaalde landen kennen bedenkelijke vormen van draagmoederschap die steunen op uitbuiting van vrouwen. De autonomie en geïnformeerde toestemming van de draagmoeder is dan ver te zoeken.

Het is belangrijk te werken met een agentschap dat betrouwbaar is. Die agentschappen bestaan, bijvoorbeeld in enkele staten van Amerika. Zij hebben vaak jaren ervaring met de medische en menselijke kant van de behandeling, soms zelfs meer dan in eigen land. Ze ondersteunen een correcte begeleiding en vergoeding voor de draagmoeder en openheid in de communicatie nog voor de behandeling is gestart.

Tips

Wie zoekt naar een betrouwbaar agentschap in het buitenland, geven we volgende tips mee:

  • Biedt een agentschap merkwaardig goedkope(re) behandelingen aan, vraag je dan zeker af hoe dat komt.
  • Het omgekeerde geldt ook: vraagt een agentschap ontzettend veel geld, nog voor je het gesprek aanging (“dossierkost”), dan ligt de klemtoon vaak meer op het financiële en de vraag is of dit zich ook vertaalt in een menselijke aanpak.
  • Voor de zwangerschap wordt er gebruikelijk uren gepraat: wensouders en draagmoeder leren elkaars leven en verwachtingen uitgebreid kennen. Soms wordt er wel een half jaar geskypet voor een zwangerschap aan de orde komt. Dat is belangrijk, er “moet een klik” zijn. Is een agentschap niet open over de identiteit van de draagmoeder voor de zwangerschap, dan mag je je zorgen maken.
Waarom gebruiken wij de term draagmoeder?

Lees: Draagmoeder, draagvrouw, draagouder of draagpersoon?