Menu

Volgens de huidige wetgeving in België (wet medische begeleide voortplanting van 2007) zijn er twee soorten donoren mogelijk: een gekende donor of een anonieme donor.

Gekende donatie

Een gekende donor betekent dat de donor en jij mekaar al kennen op het moment van de donatie. Bijvoorbeeld een heterokoppel met vruchtbaarheidsproblemen dat aan de broer van de man vraagt om sperma te doneren. Of een lesbisch koppel dat aan een vriend vraagt of hij sperma wil doneren.

Bij gekende donor is het belangrijk om vooraf te bedenken en bespreken hoe jullie met mekaar zullen omgaan als het kindje er is. Welke rol zal de donor spelen? Wat vertellen jullie aan het kindje, en wanneer? Doordat je de donor kent, kan ook het kind die persoon leren kennen.  

Anonieme donatie

Een anonieme donor betekent dat de donor en jij mekaar niet kennen, en dat het fertiliteitscentrum ook geen informatie zal delen met jou of het kind waardoor je de donor zou kunnen identificeren. Bij anonieme donatie kan jullie kind de donor in principe niet opzoeken. Maar met sociale media en DNA-databanken kan anonimiteit vandaag niet meer echt gegarandeerd worden.

Kinderen die verwekt zijn met sperma van een anonieme donor kunnen zich in de loop van hun leven vragen stellen over de donor. Sommigen willen op latere leeftijd weten wie de donor is, en eventueel in contact komen.

Als je kind op latere leeftijd meer wil weten over de donor, dan kun je terecht bij het Afstammingscentrum, zij bieden hierin de nodige begeleiding. Ook donoren kunnen bij het Afstammingscentrum terecht, zij kunnen hun DNA-profiel registreren zodat ze kunnen worden gevonden door kinderen die met hun sperma werden verwekt. 

Ook bij het zorg- en expertisecentrum voor families na donorconceptie kan je met vragen terecht. 

Open profiel donatie

Op dit ogenblik is open profiel donatie in België niet mogelijk. Wel gaan er steeds meer stemmen op om de wet aan te passen. Sommigen pleiten ervoor om de drie vormen van donatie mogelijk te maken, anderen ijveren ervoor anonieme donatie af te schaffen en te vervangen door open profiel donatie.

In dat geval zou de donor aanvankelijk ook anoniem blijven. Wanneer het kind een zekere leeftijd heeft bereikt, bijvoorbeeld 16 jaar, en daar de behoefte toe voelt, zou het mogelijk zijn om de gegevens van de donor op te vragen.