Menu

Ja, een spermadonor wordt gescreend.

De donor ondergaat een algemeen medisch onderzoek en er wordt een bloedstaal afgenomen. Het bloed wordt gecontroleerd op infecties en een aantal aandoeningen, zoals bijvoorbeeld HIV.

Door de donor te screenen wil men risico’s vermijden voor de donor, voor de vrouw bij wie het sperma zal worden gebruikt en voor eventuele kinderen die met het sperma worden verwekt. Het is natuurlijk niet mogelijk om alle mogelijke aandoeningen te testen of uit te sluiten.

Ook het sperma van de donor wordt gecontroleerd. De donor krijgt een steriel potje en kan in een aparte kamer in het fertiliteitscentrum terecht om een spermastaal te geven. Er wordt onderzocht of het sperma er gezond en vruchtbaar uitziet. Er wordt daarbij gelet op het aantal zaadcellen, hun vorm en beweeglijkheid. Na een week is het resultaat bekend. Soms wordt een tweede staal gevraagd voor bijkomende controle. Sperma voor donatie moet van goede kwaliteit zijn omdat het in de spermabank wordt ingevroren. Als sperma van mindere kwaliteit is, gaat er veel verloren door het invriezen en ontdooien.

Als na de controle van de gezondheidstoestand en het sperma alles in orde blijkt, kan er een afspraak worden gemaakt voor het doneren van sperma.