Menu

Net zoals bij een gewone zwanger kan je dat ook bij een zwangerschap met gebruik van donorsperma niet vooraf weten.

Voor een spermadonor mag doneren, wordt zijn gezondheid en sperma gecontroleerd om een aantal risico’s uit te sluiten, zowel voor de donor zelf als voor de vrouw die met het sperma bevrucht zal worden en voor eventuele kinderen die met het sperma worden verwekt.

Het gebruik van donorsperma gebeurt vandaag vaak, het is voor het fertiliteitscentrum routine en het is veilig.Maar niet alle aandoeningen kunnen vooraf worden getest of uitgesloten.

Verschillende aandoeningen

We hebben vandaag al zicht op duizenden genetische aandoeningen, sommige heel zeldzaam. Die kunnen niet stuk voor stuk getest worden, zoiets zou veel tijd en middelen kosten. Ook de vrouw kan zonder het te weten drager zijn van een aandoening. 

Soms is het de combinatie van twee personen die een aandoening dragen maar zelf niet ziek zijn, die leidt tot een kind met een aandoening.

Andere aandoeningen ontstaan bij de bevruchting of tijdens de zwangerschap of bevalling, door een infectie of complicaties. Deze risico’s bestaan ook bij koppels die zwanger worden zonder vruchtbaarheidsbehandeling.