Menu

Nee.

Dit is expliciet verboden in de wet op de medisch begeleide voortplanting (2007).

Aan wensouders die beroep doen op een donor wordt meestal wel gevraagd om een vragenlijstje in te vullen met hun kenmerken. Je vult hier als wensouder je eigen haarkleur, oogkleur, lengte, … in. Deze informatie wordt gebruikt door de medewerker van het fertiliteitscentrum die de donor selecteert. In de mate van het mogelijke kiest men voor een donor met gelijkaardige kenmerken, dit is de matching. Met die matching probeert men te vermijden dat bijvoorbeeld twee blonde ouders een zwartharig kindje krijgen.

Wat moet je weten over de matching?

  • matching biedt geen garanties. Het gebeurt dat voor een bruinharig koppel een donor met bruin haar wordt gekozen en dat het kindje toch lichtblond haar heeft. Het is de combinatie van de genen van de biologische moeder en de donor die de kenmerken van het kind bepalen. We dragen in onze genen allemaal kenmerken mee die bij ons niet tot uiting komen, maar die we wel kunnen doorgeven aan onze kinderen.
  • matching is een praktijk die ontstond toen veel koppels geheim hielden dat ze beroep deden op een donor. Zo wilde men ervoor zorgen dat het kind qua uiterlijk op de wensouders zou lijken en er geen vragen zouden rijzen.
  • matching stamt uit de tijd dat vruchtbaarheidsbehandelingen met donorsperma enkel bij heterokoppels gebeurden. Nu maken ook alleenstaande vrouwen en lesbische koppels gebruik van donorsperma. Bij hen is het duidelijk dat er een donor nodig was om tot de zwangerschap te komen. Toch wordt vaak ook aan alleenstaande vrouwen en lesbische koppels gevraagd om hun kenmerken in te vullen en dan gebeurt de matching op basis van hun kenmerken.