Het is begrijpelijk dat praten met je kind over het feit dat het is verwekt met donorsperma vragen oproept en misschien ook bezorgdheid meebrengt. Er bestaat ook niet zoiets als de enige echte correcte aanpak. Het is een kwestie van aanvoelen. We geven graag wat tips.
Wanneer vertel ik het?
- Dit kun je best beslissen rekening houdend met de ontwikkeling van je kind. Sommige ouders vertellen hierover van in het prille begin, andere ouders wachten tot het kind wat ouder is.
- Het vertellen gebeurt en hoeft niet op één moment. Als je kind opgroeit kun je het verhaal over zijn of haar ontstaan verschillende keren opnieuw vertellen, bijvoorbeeld naar aanleiding van een les over de stamboom op school of een geboorte in de familie, ...
- Belangrijk is om het zo te vertellen dat het voor je kind te begrijpen is. Je kunt het verhaal telkens aanpassen aan de leeftijd van je kind en zo steeds wat meer informatie geven.
- Praat erover op een moment dat er tijd is voor uitleg en vragen.
- Een advies kan zijn om ernaar te streven dat je kind het gevoel heeft het altijd al geweten te hebben.
Hoe vertel ik het?
- Op een rustige manier, denk vooraf even na hoe je het zal vertellen en welke woorden je zal gebruiken.
- Op een moment dat er tijd is voor uitleg en het beantwoorden van vragen.
- Sta open voor vragen, maar volg je kind hierin. Sommige kinderen reageren met een schouderophalen, andere kinderen hebben meteen veel vragen en bij nog andere kinderen komen de vragen en paar dagen later.
- Zorg voor info die je kind begrijpt zonder het te overladen. Een kind van 4 jaar heeft meestal geen boodschap aan een technische uitleg over bijvoorbeeld kunstmatige inseminatie maar kan vaak wel al begrijpen dat kindjes worden gemaakt met eitjes en zaadjes.
Er bestaan boekjes om kinderen uitleg te geven over kunstmatige inseminatie, IVF en ook het gebruik van donorsperma.
Wil je in contact komen met andere ouders van kinderen die verwekt zijn met behulp van donorsperma om hierover te praten?
De Verdwaalde Ooievaar heeft een forum en facebookpagina waarop je in contact kunt komen met andere fertiliteitspatiënten.
Donorfamilies is een organisatie door en voor ouders van kinderen die verwekt zijn met behulp van donorsperma of donoreicellen.
Waarom erover praten?
Niet vertellen betekent dat je informatie die je kind misschien belangrijk vindt voor hem of haar geheim houdt.
Een geheim bewaren kan zwaar en lastig zijn. Je voelt je er misschien slecht bij of schuldig, je blijft misschien twijfelen over het wel of niet vertellen. Deze gevoelens kunnen een negatieve invloed hebben op je relatie met je kind.
Zo’n geheim kan uitkomen, bijvoorbeeld door een verspreking of omdat iemand uit de omgeving die op de hoogte is ervan uitgaat dat het geen geheim meer is. Als je kind zo te weten komt dat die is verwekt met behulp van donorsperma dan kan het zich bedrogen voelen en dat kan verregaande gevolgen hebben voor jullie band.