Menu

IVF met donorsperma verloopt in een aantal fasen 

Stimulatie van de eierstokken 

Via hormonale inspuitingen worden de eierstokken gestimuleerd om meerdere eicellen tegelijk te laten rijpen. De inspuitingen kunnen thuis toegediend worden, je kunt dit zelf doen of er kan een verpleegster langskomen. Op afgesproken dagen ga je langs in de kliniek voor bloedonderzoek en echografie, op die manier wordt de rijping van de eicellen opgevolgd.  

Eicel pick-up

Dit wordt ook wel eicelaspiratie genoemd. Na een tiental dagen van hormonale behandeling zijn de eicellen rijp. Op dat moment ga je naar de fertiliteitskliniek zodat ze de eicellen kunnen wegnemen. De eicellen worden verzameld met een fijn buisje dat via de vagina wordt ingebracht. De punctie wordt via een echografie op beeld gevolgd. Dit gebeurt onder lichte of lokale verdoving. 

Productie of ontdooiing van het spermastaal 

Je kan werken met een gekende donor of anonieme donor. 

Als het zaad van een gekende donor wordt gebruikt, dan zorgt hij op de dag van de eicel pick-up voor een spermastaal. De meest beweeglijke spermacellen worden geselecteerd.

Als je met een anonieme donor werkt, dan zorgt het fertiliteitscentrum voor een spermastaal uit de eigen of een andere spermabank.

In-vitrofertilisatie 

De eicellen en de zaadcellen worden samengebracht in een petrischaaltje. Dat schaaltje gaat in de broedstoof, waar het op de juiste temperatuur wordt gehouden. Na 12 tot 24 uur kan de embryoloog zien of er een bevruchting heeft plaatsgevonden. Als een zaadcel en eicel zijn samengesmolten dan is er een bevruchting en wordt een embryo gevormd. Het embryo of de embryo’s blijven nog drie tot vijf dagen in de broedstoof. Hun ontwikkeling wordt opgevolgd. Na een paar dagen kan een onderscheid worden gemaakt tussen embryo’s van goede en van minder goede kwaliteit. 

Terugplaatsing in de baarmoeder  

Dit wordt ook wel de embryotransfer genoemd. Met een fijn buisje wordt een embryo (of twee, uitzonderlijk drie) opgezogen en via vaginale weg in de baarmoeder gebracht. Dan is het afwachten of het embryo zich innestelt in de baarmoeder. 

Zwangerschapstest

Een tweetal weken na de terugplaatsing van het embryo in de baarmoeder wordt er bloed afgenomen voor een zwangerschapstest.