Menu

Volgens de huidige wetgeving in België zijn er twee soorten donoren mogelijk: een gekende donor of een anonieme donor. 

Gekende donor

Een gekende donor betekent dat de donor en jij mekaar al kennen op het moment van de donatie. Bijvoorbeeld een heterokoppel met vruchtbaarheidsproblemen dat aan de zus van de vrouw vraagt om eicellen te doneren. 

In het geval van een gekende donor is het belangrijk om vooraf te bedenken en bespreken hoe jullie met mekaar zullen omgaan als het kindje er is. Welke rol zal de donor spelen? Wat vertellen jullie aan het kindje, en wanneer? Doordat de donor iemand is die je kent, kan het kind die persoon ook kennen. 

Anonieme donor 

Een anonieme donor betekent dat de donor en jij mekaar niet kennen, en dat het fertiliteitscentrum ook geen informatie zal delen met jou of het kind waardoor je de donor zou kunnen identificeren. Ook de donor weet niet bij wie de eicellen zullen worden gebruikt, of er kinderen worden geboren die verwekt zijn met de eicellen of hoeveel.

Het fertiliteitscentrum zal nooit gegevens die kunnen leiden tot identificatie delen. Maar anonimiteit kan vandaag niet meer worden gegarandeerd. Kinderen die zijn verwekt met donoreicellen kunnen op latere leeftijd op zoek gaan naar hun donor. Via onder andere DNA-onderzoek lukt het vandaag soms om de donor of andere kinderen die met een eicel van dezelfde donor zijn verwekt te vinden.

Als je kind op latere leeftijd meer wil weten over de donor, dan kun je terecht bij het Afstammingscentrum, zij bieden hierin de nodige begeleiding.

Ook bij het zorg- en expertisecentrum voor families na donorconceptie kan je met vragen terecht.