Menu

Er bestaan drie soorten eiceldonoren.

Gekende donor

De donor en jij kennen mekaar al persoonlijk op het moment van de donatie. De donor is bijvoorbeeld een familielid of vriendin. 

Anonieme donor

De donor en jij kennen elkaar niet. Het fertiliteitscentrum zal geen informatie delen met jou, de donor of het kind waardoor jullie elkaar zou kunnen identificeren. Er kan wel niet-identificeerbare informatie worden gedeeld. Dat is informatie op basis waarvan je niet kunt achterhalen over welke persoon het gaat.  

Identificeerbare of open profiel donor

Je kent de donor niet en krijgt er ook geen identificeerbare informatie over, maar je kind kan op een bepaalde leeftijd wel informatie en de identiteit van de donor opvragen. 

 

De Belgische wetgeving voorziet momenteel enkel gekende donatie en anonieme donatie. Een identificeerbare donor is in ons land in principe niet mogelijk.  

Er gaan steeds meer stemmen op om de Belgische wet aan te passen en anonieme donatie in de toekomst af te schaffen. Anonieme donatie zou dan vervangen worden door open profiel donatie.

Er zijn niet zo veel eiceldonoren waardoor de wachttijd lang kan oplopen als je geen beroep doet op een gekende donor. Daarom wordt soms aangeraden om toch zelf op zoek te gaan naar een donor of wordt er doorverwezen naar een behandeling in het buitenland bijvoorbeeld Spanje.