Wanneer zwanger worden niet lukt, is een vruchtbaarheidsbehandeling één van de mogelijkheden om je kinderwens te proberen vervullen. Op medisch vlak is België een koploper in het ontwikkelen van nieuwe technieken en vruchtbaarheidsbehandelingen. Heel wat mensen in ons land maken ook gebruik van vruchtbaarheidsbehandelingen. Niet alleen heterokoppels met vruchtbaarheidsproblemen, maar ook holebikoppels, alleenstaanden en trans personen, kunnen beroep doen op de technologie.
Er zijn verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen mogelijk. Hieronder vind je heel wat vragen en antwoorden die je verder op weg helpen.
Lynn en haar partner kiezen als lesbisch koppel voor kunstmatige inseminatie met donorsperma. Voor een tweede kindje willen ze het anders aanpakken. Deze keer gaan ze voor wisseldonatie. Lynn zal de zwangerschap dragen en haar partner zal daarvoor een eicel doneren.
Bart en Veerle doorlopen een lang en moeizaam fertiliteitstraject. Ze hopen snel een eiceldonor te vinden om hun kinderwens te vervullen.
van alle zwangerschappen in Vlaanderen ontstaat via een vruchtbaarheids-behandeling
kinderen worden jaarlijks in Vlaanderen geboren na een vruchtbaarheids-behandeling.
Dat is 1 op 11 kinderen.
Jaarlijks vinden in België zo'n 60 000 vruchtbaarheids-behandelingen plaats.